Over Jolien

Ik help vrouwen in hun kracht te staan. Door ze weer te laten vertrouwen op wat ze diep van binnen voelen.

Wij vrouwen, zijn gemaakt om te dragen en te baren. Het is iets instinctiefs, je lichaam weet precies wat het moet doen. Door de lichamelijke processen goed te begrijpen kun je je makkelijker overgeven aan wat je van binnen voelt.

En die ervaring neem je mee de rest van je leven. Verbinding met jezelf.

Als verloskundige had ik me in de loop van de jaren steeds aangepast, aan de werkwijze van praktijken en ziekenhuizen, protocollen en richtlijnen. Maar toen ik zelf zwanger was, dacht ik, wacht eens… Ik heb dan wel jaren ervaring als verloskundige, maar wat wil ik nou eigenlijk zelf?! Waar sta ik voor? Waar voel ik me prettig bij? Kon ik vertrouwen op het natuurlijke geboorte proces? Kon ik op mijn partner bouwen tijdens de bevalling? Of zou hij, net als de vele mannen die ik had meegemaakt, machteloos langs de zijlijn staan?

Vaak denken mensen dat als je al aardig wat weet, hebt gezien en meegemaakt, dat je dan banger wordt. Je weet de kansen, de risico’s, je weet hóe fout het kan gaan etc. Maar nee, gelukkig werkt dat niet zo. Ik voelde me juist sterk door mijn kennis. Want door die kennis kon ik ook beter evalueren of ik mijn gevoel of de standaard werkwijze/ algemene adviezen kon volgen.

Eigenlijk had ik wel vertrouwen dat mijn lichaam prima in staat zou zijn om te bevallen. Waarom ook niet?! Net als dat het prima in staat is om een kindje te maken en te laten groeien (hoe bizar wonderlijk eigenlijk he, dat het dat ‘gewoon’ maar doet!).  

Waar ik wel écht tegenop zag, was medisch worden. Ik was vooral bang dat ik in het ziekenhuis, door het ‘moeten aanpassen’ en overgeven aan de werkwijze, niet fijn kon bevallen. Ik was bang om de regie te verliezen… 

Helaas was dat ook wel mijn ervaring als verloskundige. De zwangere gaat ‘gewoon’ mee in je voorgestelde beleid, in volledig vertrouwen. Maar ik wilde graag natuurlijk bevallen, en het liefst thuis en in bad. En daar wilde ik alle ruimte en steun voor krijgen. En helaas geven protocollen en richtlijnen hier weinig ruimte voor! Maar ja, de kans om medisch te worden tijdens de zwangerschap of bevalling is bij een eerste kindje nu eenmaal best groot (ruim 80% zelfs!). Ennnn dat wist ik ook…

Ik wilde die rit naar het ziekenhuis niet. Ik wilde geen onrust en constant mensen om me heen. Ik wilde niet op een wit bed patiënt zijn. Ik wilde me niet bekeken voelen. Ik wilde niet de druk voelen om ‘binnen de lijntjes te bevallen’. Ik wilde geen discussies moeten voeren over hoe en wat tijdens de weeën. En eerlijk gezegd wist ik niet eens of ik die discussie wel kon voeren…  

Om hier rust in te krijgen, heb ik allerlei scenario’s uitgedacht, medisch zou worden en hoe ik daar dan mee kon dealen. Stuitligging. Meconium houdend vruchtwater. Langdurig gebroken vliezen. Overtijd raken. Etc. Hoe kon ik hierin zo dicht mogelijk bij mijn wensen en behoeftes blijven? Dit zijn indicaties waar je niks aan kan doen, maar waarbij begeleiding in het ziekenhuis wel is aanbevolen. En dat werkte, want ik zag overal mogelijkheden om ruimte te nemen. 

Indicaties als pijnstilling of niet vorderen van de ontsluiting, daar had ik dan wél weer invloed op. En daar maakte ik me dan toch minder druk over. Daar kan ik wat mee tijdens de bevalling! En als het dan toch niet lukte, had ik er in ieder geval zelf alles aan gedaan. 

Leuk, ik had dus wel de kennis om hiermee te dealen. Maar mijn man niet! En heftig in de weeën, weet ik niet hoe aanspreekbaar ik nog ben! Dus hoe ga ik dat dan weer aanpakken… 

Mijn man en ik gingen dus op cursus! We wilden ons graag samen op de bevalling voorbereiden, zodat we echt een team konden vormen. Om hier dan ook écht de tijd voor te nemen en er voor te zorgen dat we (ongeveer ;)) de zelfde dingen wisten. Dus zocht ik een cursus gericht op koppels. En daarin hadden we niet veel keus.

Mijn interesse was tijdens het werk gewekt door Hypnobirthing, omdat deze cursus ook een natuurlijk visie heeft en sterk gericht is op ontspanning. En het leek me fijn wat gelijkstemde bewustere mensen te ontmoeten op deze manier, en ervaringen en ideeën uit te wisselen. 

Terwijl ik wist, dat mijn oud-collega’s vaak wat sceptisch tegenover mensen stonden die deze cursus gevolgd hadden. ‘Je weet wat ze zeggen over die Hypnobirthers he’?  ‘Ja, die kunnen niet persen’. Het was inderdaad ook mijn ervaring, dat deze mensen niet altijd een realistische verwachting hadden, maar ze hadden in ieder geval wel een mening! 

Vanuit de cursus, deed ik regelmatig ontspanningsoefeningen, visualisaties en meditaties. Ik was vol vertrouwen en keek uit naar de bevalling.  

Na 40 weken zwangerschap ben ik, heel fijn thuis bevallen, in bad. Zoals ik het hoopte. Was het intens? Zeker. Maar het was echt een vette ervaring! Zo kon ik er nog wel 10 krijgen. Ik was onwijs trots! Dat je zó kan bevallen, dat moet iedereen weten! Het kon dus écht, niet alleen in de filmpjes of in de boeken… Waarom hoor ik hier dan zo weinig over?! En waarom worden in het ziekenhuis geen betere voorwaarden gecreëerd voor natuurlijk bevallen? Want het kan best! Dat zag ik wel.  

Toen meiden om me heen zwanger werden, deelde ik heel graag mijn positieve ervaring. Ik wilde mijn ideeën niet opdringen, maar wel aan zetten tot nadenken! Je bevalling kan echt een positieve ervaring zijn. En hier gaat een goede voorbereiding enorm in helpen. Het gaat dan niet alleen om kennis over bevallen. Maar vooral bewustwording… Wie ben ik. Wat wil ik. Wat heb ik nodig. Mag ik ruimte in nemen? En hoe communiceer ik dat? Wachten tot je zorgverlener je vertelt wat je moet doen, kan, maar zij weet niet wie jij bent en wat jij nodig hebt, toch?! 

Tijdens mijn tweede zwangerschap las ik Vrije Geboorte van Anna Myrthe Korteweg, het kwartje viel. Er is iets mis in geboorteland. 1 op de 5 vrouwen beschrijft haar bevalling als negatief of zelfs traumatisch, omdat hun grenzen overschreden zijn en ze zich onvoldoende gezien en gehoord voelen. Er is onder zorgverleners onvoldoende kennis over natuurlijk bevallen, waardoor er veel meer medische ingrepen zijn dan écht noodzakelijk is en ze hebben te weinig bewustzijn op hun rol in de bevalervaring van vrouwen. En aan de andere kant ook een enorm hoge werkdruk en te weinig tijd en ruimte om vrouwen optimaal te begeleiden. 

Ik voelde het al toen ik nog werkte, maar ik kon het niet helemaal grijpen…Maar ik zie en voel en snap het nu. En ik kan helpen dit te verbeteren. Het kan toch niet zo zijn dat je alleen als verloskundige zelf, weet hoe je begeleid wil worden en waar je ruimte voor je wensen kan pakken. Maar hoe kan ik mijn kennis en ervaringen nu delen?  

Hypnobirthing docent wilde ik niet worden, omdat ik de principes wat star vond en het mensen toch weinig houvast geeft als de bevalling wel medisch wordt. Toen Relaxed bevalling vanuit Regie the Academy van start ging, wist ik het gelijk, dit is het! Hiermee ga ik zwangere koppels kunnen helpen hun eigen weg te vinden tijdens de zwangerschap en de bevalling! Vanuit vertrouwen, kracht en verbinding

Visie

Bevallen is een krachtig natuurlijk fenomeen, waarvan de magie, het vertrouwen en de kennis over natuurlijk bevallen, in onze cultuur aardig verloren zijn geraakt.  

Helaas is de natuur ook niet altijd mild, en zijn er soms ook factoren die maken dat een bevalling niet optimaal verloopt voor moeder en/of kind. De medische geboortezorg is erin geslaagd, om deze risiso’s te ondervangen en we hebben de laagste sterftecijfers ooit.  

Maar dit gaat momenteel wel ten koste van de ervaring die vrouwen overhouden aan hun bevalling, waarbij 10-20% hun bevalling als negatief of traumatisch beschrijft. En het gaat gepaard met een, hoger dan noodzakelijk aantal medische ingrepen ( medicatie, knip, kunstverlossing, keizersnede).  

Als zwangere vrouwen sterker komen te staan in hun vertrouwen en kracht. En met de nodige kennis het gesprek aangaan met de zorgverleners, en hen zien als adviseur ( niet als regisseur), dan kunnen we hier een veel gezondere balans in bereiken! Minder ingrepen, minder negatieve ervaringen, meer vertrouwen in onze vrouwenkracht!  

Missie

Ik wil vrouwen helpen hun kracht te vinden. Zodat ze met vertrouwen en in verbinding met zichzelf, de baby, hun partner én hun zorgverlener, hun eigen weg tijdens de zwangerschap en geboorte kunnen volgen.  

Laat de geboorte van een kind, een sterke start van een nieuw leven en het moederschap zijn. Zodat zij ook hier en in de rest van hun leven, keuzes kunnen maken die komen vanuit vertrouwen en verbinding. Stukje voor stukje wordt de wereld dan ook weer wat mooier, want diep van binnen willen we allemaal hetzelfde, verbinding met onszelf, elkaar en de natuur. 

Als je mij écht zou kennen weet je dit over mij:

Ik ben écht dol op vragen stellen. Ik wil altijd precies weten hoe, wat en waarom. Dit werd tijdens de diploma uitreiking op de middelbare school, ook héél duidelijk gemaakt, aiii!  En dit is super handig. Want zo help ik jou stil te staan bij situaties. Zodat je jezelf en je behoeftes weer helder gaat zien. Je antwoorden mag je delen, maar dat hoeft niet.

Anderen zouden mij beschrijven als: rustig, warm en openminded, voor mij is geen vraag of gedachtekronkel te gek om te bespreken. Dus voel je vrij! 

Ik wilde vroeger piloot, kapster, lerares, dokter en moeder worden, allemaal een paar jaar, anders zou het vervelen. Nu kan ik uit ervaring zeggen, dat je als moeder, sowieso al deze beroepen beoefend, mission accomplished!